Wim Hazeu werd op 28 april in 1940 te Delft geboren.

Na zijn studie Nederlands richtte hij het literaire tijdschrift Kentering op en was o.m. letterkundig medewerker van de Delftsche Courant en de Haagsche Courant.

WH3

Van 1965-1971 was hij werkzaam bij de NCRV in de functie van chef literaire radioprogramma’s, hoorspel- en jeugdprogramma´s.

In april 1966 lanceerde hij de rubriek Literama, een veertiendaagse radiokrant over boeken en schrijvers. Drie jaar later zette hij het late-avond-kunstprogramma Voorrang op met als vaste medewerkers o.a. Hans Andreus, Hugo Brandt Corstius en J.W. Holsbergen.

Hij maakt radiodocumentaires over Oost-Europa (Tsjecho-Slowakije, Hongarije, Roemenië).

In 1972 stapte hij over naar de televisie en werd hoofd van de afdeling drama, kunst en jeugdprogramma's. Onder supervisie van Hazeu kwamen veelbekeken tv-feuilletons naar bekende boeken tot stand zoals Bartje, De koperen tuin, Sil de strandjutter, Wierook en tranen en Klaaglied om Agnes.

Naast seriespelen produceerde hij maandelijks een zogenaamd single drama (o.a. Titaantjes van Nescio, Het duistere bloed van Johan Fabricius, Bonhoeffer van Gerrit Pleiter). Hij maakte TV dichtersportretten van o.a. Maurits Mok, H. H. ter Balkt, Hans Andreus, Jozef Eijckmans, Gabriël Smit, Theun de Vries en Jos Vandeloo.

Wim Hazeu presenteerde de boekenrubriek Open boek (1976) waarin bekende auteurs als Maarten ’t Hart hun televiesiedebuut maakten.
In het literaire tijdschrift De Gids schreef hij een televisierubriek.

Hij produceerde televisieportretten van Jongkind en Arthur Rubinstein maar toen er bij de NCRV te weinig zendtijd kwam voor kunstprogramma’s stapte hij over naar het boekenvak en werd uitgever bij Elsevier.

Na drie jaar trad hij als uitgever en directeur in dienst bij de Bosch & Keuning groep (Ambo, Fontein). In Nederland richtte hij de literaire uitgeverij de Prom op en in België de uitgeverijen Hadewych en Houtekiet voor Vlaamse literatuur.

Het contact met de televisie heeft hij nooit verloren.

Hij maakte als freelancer documentaires over beeldende kunstenaars en schrijvers als Paul Citroen (AVRO 1981), Otto Dicke (AVRO 1983), Carel Willink (AVRO 1983) A.C.Baantjer (AVRO 1984), Cees Bantzinger (AVRO 1984), Anton Pieck (AVRO 1985), Jan de Hartog (NOS 1988), Bertus Aafjes (KRO 1989), Hugo Claus (NOS 1992), W.F.Hermans (NOS 1993), Dick Bruna 1996) Slauerhoff (NOS 1997), M.C.Escher (NOS 1998) en anderen.

Hij beëindigde zijn uitgeversloopbaan om zijn biografie van Vestdijk te voltooien, het proefschrift waarop hij in 2005 aan de universiteit in Groningen promoveerde tot doctor in de Nederlandse taal- en letterkunde.

Literaire prijzen

1968 Poëzieprijs Gemeente Hilversum

1969 Poëzieprijs Gemeente Culemborg t.g.v. 300 jaar stad

1989 Eervolle vermelding Dr. Lou de Jongprijs

1995 Biografieprijs van de Dordtse Academie

2012 Ina Dammanprijs

Wim Hazeu is getrouwd met auteur Thera Coppens en woont in Baarn.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save